Taistelu tulevaisuuden digitaalisista mediamarkkinoista roihahti Ylen ja Sanoman välille
Teksti:
Harald Olausen
Silloin kun Erkon perillinen Rafaela
Seppälä, Suomen rikkaimmaksi naiseksi usein tituleerattu raharikas perillinen,
päätti myydä enemmistön Sanoma Oy:n osakkeistaan yhdelle keskustapuolueen suurimmalle taloudelliselle tukijalle, Koneen suuromistaja Herlinille,
alettiin odottaa mediakentän myllerrystä kiristyvässä kilpailussa ja kaikki
tiesivät, mihin yksityinen mediamaailma iskisi seuraavaksi: Yleen. Torstaina
tuli tieto siitä, että Sanoma on tehnyt suomalaisittain halvan rempun eli sodanjulistuksena kantelun Ylen saamista valtiontuista
EU:n kilpailuviranomaisille. Aiemmin tänä vuonna lähinnä kepulaistaustaisista
maakuntalehdistä koostuva Medialiitto aloitti hyökkäyksen Ylen Areenaa vastaan
vaatien Ylen keskittyvän kirjoittamaan sivuillaan vain niistä aiheista, joista
se on tehnyt myös joko radio -tai televisiojuttuja. Koska mikään ei ole sattumaa eikä varsinkaan tässä tapauksessa, ei voi välttyä ajattelemasta 1+2=3.
Silti koko kysymys vaikuttaa absdurilta ja keksityltä. Miksi kansalaisten omistama ja eduskunnan hallitsema radio-ja televisioyhtiö, joka tuottaa uutisia, sivistystä, kulttuuria ja oppimissisältöjä kaikille kansalaisille sekä huolehtii tasapuolisesta uutisoinnista ja alueellisista lähetyksistä olisi muka uhka kilpailijalleen? Täysin naurettava väite. Korona-aikana kun elokuvateatterit, museot ja teatterit olivat kiinni, vain Yle kykeni ja halusi tarjota laatua ja tasokkaita ohjelmia sekä elokuvia ja taidenautintoja kanavillaan kaiken yksityisten televisioyhtiöiden mainosten ohessa tuputtamaa roskaa vastaan. Eikö Ylen kannattaisi kysyä vastineessaan, onko yksityisen mediayhtiö Sanoman yksipuolinen ja ei valvottu, ei-demokraattinen sisällöntuotanto uhka demokratiallemme ja sanavapaudelle pitkällä aikavälillä, kun katsoo Helsingin Sanomien journalistista linjaa olla hiljaa tai äänessä sen mukaan, mikä heitä itseään kiinnostaa, ei sen mukaan, mikä on yleinen intressi, kuten Ylellä?
Toinen tärkeä kysymys ovat sanat KILPAILU ja LAATU. Ne eivät sovi yhteen yksityisellä mediarahoitteisella medialla. Ylellä kylläkin. Ongelmallista on erityisesti sana kilpailu. Sanoman "sanasaivarointi" on tehty tarkoin harkiten lakimiesten turvin ja sen tarkoitus on heikentää Ylen yleisesti nauttimaa luottamusta ja saattaa se huonoon valoon, jotta voidaan aloittaa keskustelu Ylen roolin suopistamiseksi digitaalisilla tulevaisuuden mediamarkkinoilla. Asia ei ole ihan näin. Ylen rooli on laissa turvattu ja sen tehtäväkenttä on laaja. Ja sellaisena sen haluaa pitää yli 90% kansalaisista. Ylellä on kansallisesti tärkeä tehtävänsä, se on valvottu, toimittajien ammattitaito on huippua ja Yle tekee laatujournalismia ja koko laitos toimii demokraattisesti, jonka sekoilut mediamarkkinoilla Rauramon ja Andersinin aikana olivat maksaa itse Hesarin lopettamisen tai myymisen. Sitä samaa ei voi sanoa omistajiensa tahdon mukaisesesti toimivassa yksityisestä Sanomasta. Kilpailu on myös ongelmallista siksi, ettei se voi olla kilpailua vain markkinoista ilman laatua kun kyseessä ovat ohjelmasisällöt.
Hei Haloo! Käsi sydämellä televisio Nelosen ja liudan jonninjoutavia musaradioita omistavaa Sanoma, kun aikoinaan saitte Lipposen I-hallitukselta demareiden kanssa tekemänne kaupan jälkeen silloisista mediamarkkinoiden jakamisesta johtuen oman televisiokanavanne ministeri Jouni Backmanin kädestä, jota vastaan moni järkevä ja kaukaa viisas oli, oliko lupaehdoissanne mainita mm. kotimaisuusasteesta, omasta ajankohtais-ja uutistuotannosta sekä tietynlaisesta tasapuolisuudesta, alueellisuudesta ja laadusta? Taisi olla. Mitä niille nyt on tapahtunut? Ne unohditte. Miksi? Ja vieläpä aika nopeasti. ja mitä ne olivat? Viiden minuutin studiosta muutaman julkkispellen lukemat sähkeet samaan aikaan, kun Yle tuotti satojen toimittajien voimin tasokasta uutismateriaalia niin koti- kuin ulkomailta.
Nelosen uutiset olivat surkea esitys esittää uutisia. Ihan hävetti joskus pakosta katsoa. Ette ole pitäneet sanaanne siksi, ettei se kannattanut taloudellisesti teille. Entä kilpaileminen laadulla? Siihen ette ole pystyneet koskaan Yleä vastaan (en tiedä kuka ohjelmianne katsoo, en minä ainakaan). Vaikka EU:n kilpailuviranomaiset eivät tähän puutu, me tavalliset televisonkatsojat ja radionkuuntelijat olemme tästä enemmin kiinnostuneita. Ihan pelottaa ajatus suomalaisesta mediamaailnmasta ilman Yleä Neloskanavan näköisenä. Teiltä tulee esimerkiksi tänään perjantaina 28.5.2021 mainostajien toiveesta viihdeohjelmia "Huvila&Huussi, Onnenarpa, Hauskat kotivideot jne...", kun Ylen Areenasta on voinut nähdä ja näkee koko ajan mieltä ylentäviä Ingmar Bergmanin kultakauden ohjaustöitä, ja esimerkiksi tänään mm. laatumusiikkiohjelmina Hannu Linnun RSO:n päätöskonsertti ja vielä sokerina illan päälle Olohuoneesta Viitasen Piian konsertti. Ai niin, eivänhän katsojanne ja kuuntelijanne katsoisi ja kuuntelisi tällaista, ja siksi ne jäisivät siltä pieneltä vähemmistöltä, joka näistä nauttii, näkemättä ja kuuntelematta, jos se teistä riippuisi. Se siis kilpailusta. Ylen kohdalla ei ole kyse kilpailusta kilpailun takia vaan tasapuolisuudesta kaikille jotain ohjelmistopolitiikassaan ja kilpailusta laadulla.
Mitä tapahtuisi, jos saatte monopolin digitaaliseen viestintään joskus taistelunne tuloksena ja Ylen rooli supistuisi minimiin tuottamaan vain perusohjelmia? Muistuttavatko ohjelmanne silloin tätä samaa kyseenalaista ja tylsistyttävää roskaa kuin nyt saamme nähdä Nelosella ja kuunnella radiokanaviltanne? Tasapuolisuudesta ei silloin olisi kysymys. Sananvapaudesta kylläkin, mutta ei kansalaisten vaan mainostajien. Miksi jokaisen suomalaisen ikään, asuinpaikkaan ja poliittiseen kantaan katsomatta pitäisi viimeistään tässä vaiheessa huolestua, ennenkuin on liian myöhäistä? Koska kysymyksessä on kiristyvässä markkinatilanteessa alkanut sanavapaustaistelu ja ennenkaikkea demokratia ja siitä kenen ehdoilla mennään ja mihin suuntaan. Sananvapaus on sama asia kuin valinnanvapaus. Ja jos tarjolla on vain yksi vaihtoehto, se ei ole sanavapautta; se ei ole lainkaan vapautta vaan sanavapausvalheeseen käärittyä orjuutta, käskyjä, asenteita ja vallan väärinkäyttöä. Taustaksi keskusteluun sopii "Kenen media?" (Vastapaino 2015), jonka ovat kirjoittaneet Kari Karppinen, Marko Ala-Fossi, Anette Alen-Savikko, Jockum Hilden, Johanna Jääsaari, Katja Lehtisaari & Hannu Nieminen. Toimittajat eivät käytä medioissa työskennellessään omaa sanavapauttaan vaan työantajansa. Kirja "Kenen media?"-kirja keskittyy valottamaan joukkoviestimiä koskevaa päätöksentekoa, tekijänoikeuskysymyksiä ja verkkoviestintää sekä yksityisyydensuojaa ja on kiinnostava kirja kaikille niille, joita kiinnostaa keskustelut mm. Yleisradion rahoituksesta ja lehdistön tulevaisuudesta tai internetin hallinnasta ja verkkovakoilusta.
Hannu
Nieminen kertoo kirjan luvussa "Miksi tutkia suomalaista viestintäpolitiikkaa?"
miten suomalainen viestintämaailma on muuttunut rajusti parin vuosikymmenen
aikana tavalla, jota kukaan ei kyennyt etukäteen ennustamaan. Niemisen jutussa
paljastuu, miten vahvaa Suomessa on aiemmin ollut viestinnän säätely. Samasta
asiasta puhuu toimittaja Johanna Vehkoo, joka on kirjoittanut osuvan kirjan
journalismista "Painokoneet seis -kertomuksia uuden journalismin ajasta" (Teos
2011). Vehkoo pohtii kirjassaan laatujournalismin tulevaisuutta kysymyksillä,
onko journalismi kriisissä ja entä millainen on uuden median suhde
demokratiaan? Vehkoon mielestä vika on ollut siinä, että journalismia on
käsitelty pelkkänä tuotteena, vaikka laatujournalismin pitäisi hänen mielestään
olla jotain muuta; jotain tärkeämpää, arvokkaampaa. Vehkoolle se on jotain,
mitä ilman demokraattinen yhteiskunta ei voi toimia. Sen verran aika on syönyt
Vehkoon kirjaa, että hänen huomionsa siitä, että sanomalehdillä menisi toistaiseksi
hyvin ei enää pidä paikkansa. Levikit ovat vakaassa, pysäyttämättömässä
laskussa. Syy siihen, miksi aiemmin Medialiitto ja nyt Sanoma
ahdistelevat Yleä löytyy Vehkoon kirjasta, kun hän toteaa, että Suomessa on
alettu jo supistaa toimittajien määrää ja toimitusten taloudellisia resursseja.
Samalla unohdetaan, että tulevaisuuden journalismi on digitaalista. Juuri näin
toimien journalismin kriisiä suorastaan houkutellaan myös Suomeen. Taistelu digitaalisista journalismista eli paikasta auringon alla tulevaisuudesta, on kätketty sanavapaus-taistelun nimikkeen alle.
Journalismin kriisi on ollut Suomessa jo pitkään. Suomen
journalistiliitto ennusti jo vuosia sitten medioiden murroksen, ja
vastusti siksi henkeen ja vereen kokoomuksen ajamaa ns. mediaveroa, koska arveli
sen aiheuttavan potkut lähes tuhannelle liittonsa jäsenelle. Journalistiliiton
puheenjohtajana vuosina 2006-2014 toimineen toimittaja Arto Niemisen
mukaan, joka oli juuri valittu liiton puheenjohtajaksi, potkuja
saneli kuin liukuhihnalta niin tiuhaan, että liitto päätti tutkia
jokaisen tapauksen erikseen oikeuden kautta, ja voitti suurimman osan
niistä. Pahin
vuosi oli Niemisen mukaan 2008, jolloin suomalaismedioissa oli
jatkuvasti yt-neuvotteluja jossain
meneillään. Tuntojaan Nieminen purki Hesarin toimittaja Veli-Pekka Leppäselle
Hesarissa 30.12.2017 julkaistussa 60-vuotishaastattelussaan. Noista
vuosista on jäljellä enää vain muisto ja tabloid-kokoon
siirtyneet ja jotenkuten vielä elossa sinnittelevät maakuntalehdet
huolimatta lukuisista omistajavaihdoksistaan ja
uudelleenjärjestelyistä. Samalla
mediakenttä on supistunut ja tarjonta yksipuolistunut, ja jos
mainitut Yle ja Hesari valtamedioista yhdessä Suomen Kuvalehden
kanssa, ovat jääneet pitämään yllä laatujournalismin
lippulaivaa muun maan journalistisen tason painuessa sietämättömiin
lukemiin pakkasen puolelle.
Myös sisällöllisiä muutoksia on tapahtunut. Hesarista on tullut huolimaton ja sen kirjoituksia kristisoidaan. On vain ajan kysymys, milloin aiemmin
liberaalina tunnettu Helsingin Sanomat muuttuu omistajiensa toiveiden
mukaisesti oikeistolaiseksi. Oikeistolaisuus myy paremmin kuin punavihreä
liberaalihöttö. Kysymys on myös sanavapaudesta. Ylellä uutisia ja
toimituspolitiikkaa ohjaavat puhtaasti journalistiset säännöt yksityisillä
mediamarkkinoilla omistajan taloudellinen etu, mainostajat ja alueiden
valtaryhmien intressit. Kepulaistaustainen maakuntalehdistö on
jo kuristanut sananvapauden omilla alueillaan hälyttävän pieneksi ja lähinnä
omistajiensa ja ilmoittajiensa toiveiden mukaiseksi. Kukaan ei ole ollut
huomaavinaan, kun Keskisuomalainen osti ensin kaikki lähialueensa sanoma- ja
kaupunkilehdet Savon Sanomia myöten ja sitten heti perään Sanomalta Kaakon
viestinnän Saimaan Sanomat, Kouvolan Sanomat ja Kymen Sanomat ja laajeni
vaarallisesti pääkaupunkiseudulle, ostamalla sekä kaupunkilehdet Vantaan Sanomat että Helsingin
Uutiset. Tämä on myös syy miksi yhtyneet kepumediat sekä Keskisuomalainen
että Ilkka rohmuavat raskaasti tappiollisia kokoomuslehtiä konserniinsa
taseidensa rasitukseksi, niin että kepumediat ulottuvat jo läpi Suomen ihan
pääkaupungin porteille (toinen syy on saada edullista ilmoitustilaa
eteläpohjanmaalaisille autoliikkeille). Mutta tavalliset ihmiset eivät ole niin helposti huijattavia ja
tyhmiä kuin maakuntien kepumedioiden omistajat ovat olleet suunnitellessaan
työpöydällä vuosisadan
mediakaappausta.
Sanomalehtien levikit ovat samalla laskeneet siinä missä myös lehtien sisällötkin, joista suurin osa säästösyistä tehdään konsernin yhteistoimituksessa persoonattomiksi ja ketään kiinnostamattomiksi. Siksi on hyvä tehdä ero oikein ja hyvän, tasokkaan journalismin välillä. Kysymys on paljon muustakin kuin vain journalismin laadusta tai sananvapaudesta: siitä, kuka hallitsee ja millä tavalla tulevaisuuden mediamarkkinoitten kautta ihmismieliä. Jos seuraavat eduskuntavaalit voittavat persut ja hallitukseen tulee kokoomuksen lisäksi kepu sekä kristilliset, Ylessä alkaa myräkkä, sillä persut ovat jo ennakkoon ilmoittaneet haluavansa muuttaa Ylen roolia ja katsoa hieman aktiivisemmin sen harjoittaman uutisoinnin ja toimituspolitiikan perään. Edellisen hallituksen aikana persuille tuli selväksi, ettei oman miehen istuttaminen hallintoneuvoston puheenjohtajaksi välttämättä takaa minkäänlaista asemaa vaikuttaa itse yhtiön sisäiseen toimintaan.
Torstaina Ylen Areenan sivuille toimittaja Jonni Roosin tekemässä jutussa otsikolla "Mediayhtiö Sanoma haluaa rajoittaa Yle Areenaa - konserni kanteli EU:n komissiolle Yleisradiosta" Yleisradion toimitusjohtajan Merja Ylä-Anttilan mukaan Sanoman kantelun ytimessä ovat Yle Areena ja Ylen oppimisen sisällöt. Kantelussa haluttiin hänen mielestään kyseenalaistaa suomalaisten rakastama ja arvostettuna verkkopalveluna palkittu Yle Areena ja sen tulevaisuus sekä tapa, jolla Yle julkaisee sisältöjä Areenaan. Ylä-Anttilan mukaan suoratoistopalvelujen kansainvälinen kilpailu kovenee kaiken aikaa ja alan markkinat muuttuvat vauhdilla. Kansallisilla suoratoistopalveluilla on hänestä täysi työ pysyä kilpailussa mukana. "Siinä mielessä on valitettavaa ja surullista, että kotimaisen sisällön suhteen Suomessa syntyy tällaista vastakkainasettelua", Ylä-Anttila toteaa. Hänelle on toistaiseksi hieman epäselvä, miten Sanoma haluaisi rajoittaa Ylen oppimisen sisältöjä. Monet Hesarin lukijat ällistyivät aamulla lukiessaan uutista, sillä Sanoma Oy:n viesti on kaikessa alastomuudessaan tekopyhä. He ovat olevinaan huolissaan kilpailun julkisen median kanssa kaventavan yksityisen median elintilaa. Niin ei ole aiemmin käynyt, vaan kaksi isoa ja johtavaa valtamediaa, Yle ja Sanoma ovat kyenneet toimimaan yhdessä ja jopa täydentämään toisiaan. Kyseessä on huonosti naamioitu operaatio vallata tulevaisuuden digitaaliset mediamarkkinat kutistamalla Ylen rooli minimiin häiritsemästä. Sanoma on liikevaihdon perusteella Suomen suurin mediakonserni. Se julkaisee muun muassa Helsingin Sanomia ja pyörittää Nelonen-tv-kanavaa. Sanoma on myös merkittävä oppimissisältöjen tuottaja sekä Ylen suurin kilpailija.
Mutta mitä sitten on sanavapaus? Kari Karppinen käsittelee "Kenen media?"-kirjassa luvussa Kiistellyt käsitteet sananvapautta, lehdistön vapautta, median vapautta ja verkon vapautta, joita pidetään yleisesti demokraattisen yhteiskunnan peruspilareina: "Vapauden käsite on poliittisen filosofian klassinen kysymys. Viestintäpolitiikassa siihen liittyy erityisen suuri painoarvo. Sanavapaus mielletään usein eräänlaiseksi kattokäsitteeksi tai paradigmaksi, joka jäsentää koko viestintäpolitiikan kenttää. Sananvapauden ja viestintäpolitiikan suhde on kuitenkin jännitteinen siinä mielessä, että sananvapaus ei vain ohjaa viestintäpolitiikan sisältöä, vaan usein vapaus ja sääntely ymmärretään toistensa vastakohdiksi. Historiallisesti sanavapaus ja lehdistönvapaus ovat tarkoittaneet nimenomaan vapautumista julkisen vallan harjoittamasta sensuurista. Toisaalta viestintäpolitiikan odotetaan edistävän sanavapautta turvaamalla kansalaisille tasa-arvoiset mahdollisuudet tiedonsaantiin ja osallistumiseen. Myös sananvapauden voi nähdä sekä itseisarvona että välineenä, jolla ajetaan muita yhteiskunnallisia tavoitteita."
Karppisen mukaan juuri siksi käytännössä keskustelu sanavapaudesta
nivoutuu usein demokratian ja julkisen keskustelun edistämiseen. Sananvapauteen kuuluu oleellisesti myös median moniarvoisuuden
ihanne, mikä sopii hyvin nykyajan viestintäpolitiikan ihanteeksi edelleenkin. Juuri se on ollut Ylen eräs kantava periaate ja se erottaa sen yksityisistä markkimaedioista, joita määrittävät mainostajien ja yleisön intressit enemmän kuin huolestuttavasti omassa journalismissaan.
Karppisen mukaan aiemmin tavoiteltiin totuutta ja objektiivisuutta, mutta nämä
ihanteet on nykyisin kyseenalaistettu. Demokratia ja julkinen keskustelu
edellyttävät erilaisten näkökulmien ja yhteiskunnallisten äänten pääsyä
julkisuuteen. On joskus vaikea ymmärtää keskustelua siitä, pitääkö median
tuottaa vain laadukkaita sisältöjä ja journalismin tulisi esitellä vain
kiistattomia tosiasioita. Karppisen mukaan ne sisälsivät ajatuksen, että jokin
taho voi kaikkien muiden puolesta määritellä laadun ja totuuden kriteerit.
Hänestä on sen sijaan helppo todeta, että median tulisi käsitellä erilaisia
näkökulmia mahdollisimman monipuolisesti. Kysymys on ristiriitaisesta moniarvoisuuden ymmärtämisestä eri tavoin, vaikka siitä
on tullutkin Albert Camusin sanoin sellainen kysymys, että jos hän teki
itselleen kysymyksen, mistä hän voi päätellä, että jokin kysymys oli
kiireellisempi kuin jokin toinen? Ja hän vastasi itselleen, että voi päätellä
sen teoista, joihin hänen kysymyksensä johti. Camus väitti, että ihmiset
tapattivat itsensä aatteiden tai kuvitelmien takia, jotka tekivät elämän heille
mielekkääksi. Ihmisten elämässä oli näet paljon vaikeita tilanteita, joita ei
helpolla ratkaista, vaikka ihminen itse määrittää pitkälti sen, miten muut
hänet kokevat.
Samoin on medioiden moniarvoisuuden laita. Noam Chomsky menee syvemmälle mediakriisin käytännön syihin, kysyessään kirjassaan "Mediakontrolli" (Sammakko 2003) tärkeän kysymyksen lukijoiltaan: "Haluammeko elää vapaassa yhteiskunnassa, vai eräänlaisessa itse aiheutetun totalitaarisen järjestelmän alistamina. Haluammeko elää yhteiskunnassa, jossa hämmentynyt lauma on syrjäytetty päätöksenteosta, jossa se on hämättynä, kauhuissaan karjuu isänmaallisia iskulauseita, pelkää henkensä edestä ja palvoo pelonsekaisella kunnioituksella johtajaa, joka pelasti heidät "tuholta", samalla kun koulutetut massa tepsuttavat käskystä hanhenmarssia ja hokevat iskulauseita, joita heidän kuuluu toistaa, ja yhteiskuntamme mätänee ja rappeutuu. Päädymme palvelemaan väkivaltaista palkkasoturivaltiota toivoen, että muut maksavat meille maailman murskaamisesta." Myötäsyntyisen epäluuloisuuden ajamana Chomsky pohtii median roolia nykypolitiikassa ja sitä, miten se pakottaa meidät myös kysymään, minkälaisessa maailmassa ja yhteiskunnassa haluamme elää; aivan erityisesti on syytä hänen mukaansa lisäksi kysyä, millaiseksi ymmärrämme demokratian, mikäli haluamme elää demokraattisessa yhteiskunnassa? Tai oikeammin luettuna rivien välistä voivotella kohteliaasti laiskoille sohvaperunoille, että hyviä pyrkimyksiä on paljon, mutta rohkeus viedä ne loppuun asti puuttuu siltä ihmiskunnan hyvinvoivalta keskiluokkaiselta enemmistöltä, jonka saamattomuus ja asioihin puuttumattomuus takaavat sen, etteivät asiat koskaan muutu paremmaksi ja ongelmat vain pahenevat. Filosofi Camus kysyy itseltään, mikä on se arvaamaton tunne, joka riistää sielulta sen elämälle välttämättömän unen: "Maailma, jonka pystymme selittämään kehnoillakin perusteilla, on tuttu maailma. Mutta maailmankaikkeudessa, jossa on riistetty haavekuvat, ihminen tuntee olevansa muukalainen. Hänen maailmanpakolaisuutensa on auttamaton, sillä häneltä on riistetty niin kadotetun isänmaan muistot kuin toivo luvatusta maasta. Absurdisuuden tunne merkitsee juuri tätä kuilua ihmisen ja hänen elämänsä, näyttelijän ja kulissien välillä."
Tämän
tunteen ja tyhjyyden kaipuun välisen yhdyssiteen erästä tärkeää levittäjää
Chomsky kuvailee kirjansa ensimmäisessä luvussa Yhdysvaltojen hallituksen
ensimmäistä modernia propagandakampanjaa presidentti Woodrow Wilsonin
hallituskaudella 1916, kun rauhaan sitoutuneet amerikkalaiset onnistuttiin
lietsomaan puolessa vuodessa Greelin ryhmäksi kutsutun propagandakoneiston
ansiosta hysteeriseksi, sotaa lietsovaksi joukoksi. Komission työ oli
suurmenestys ja se oli vasta alkusoittoa valtamedioiden ja liike-elämän hyvin
alkaneelle yhteistyölle kansan mielten muokkaamisessa haluttuun suuntaan
tuloksellisesti ja nopeasti. Chomskyn mukaan samoja tekniikoita käytettiin myöhemmin
lietsomaan myös "Punaista uhkaa" vastaan: "Käytetyt
keinot olivat mittavia. Paljon käytettiin esimerkiksi tekaistuja julmuuksia,
joihin "hunnit" olivat syyllistyneet. Heidän väitettiin repineen belgialaisilta
vauvoilta käsiä irti ja tehneen monenmoisia kauheuksia, joista voi vieläkin
historiankirjoista lukea. Ne oli paljolti keksinyt brittien
propagandaministeriö, jonka tehtävänä tuohon aikaan sen omien salaisten
kaavailujen mukaan oli "ohjailla maailman valtaväestön ajatuksia." Eniten propaganda kuitenkin halusi ohjailla yhteisönsä
älykkäimpiä jäseniä Yhdysvalloissa, jotka sitten levittäisivät brittien kokoon
keittämää propagandaa ja muuttaisivat rauhanomaisen maan mielialan sota-ajan
hysteriaksi.
Millaista valtaeliitin ja valtamedioiden harrastama propaganda on tämän päivän Suomessa? Siitä saa hyvän kuvan lukemalla Kari Karppisen ja Janne Martikaisen yhdessä toimittaman "Julkisuuspeli ja demokratia" (Vastapaino 2012) -kirjan julkisuuden ja valtamedian muuttuvasta roolista yhteiskunnassa. Kirjassa käsitellään mm. yleisen mielipiteen, sosiaalisen mielikuvituksen ja sanavapauden suhdetta julkisuuteen ja demokratiaan sekä Jurgen Habermasin "Julkisuuden rakennemuutos" -kirjassa esitettyä keskeistä väitettä "mielipiteestä" porvarillisen poliittisen julkisuuden erityispiirteenä. Kirjan tärkein huomio on se, että julkisuus on aina kuviteltua, ja että julkisuuden määrittely riippuu paljolti siitä, mihin kiinnitämme huomiomme ja mitkä miellämme julkisuuden instituutioiksi. Kirjan kiinnostavin artikkeli on Anu Kantolan artikkeli otsikolla "Miten meistä tuli me? -julkinen elämä sosiaalisena mielikuvituksena". Kantola pohtii otsikon mukaisesti sitä miten modernit yhteiskunnat, jotka ovat liian suuria toimiakseen kasvokkain, ovat luoneet yhdessä sosiaalisen mielikuvituksen (social imaginary). Kantolan mukaan tästä näkökulmasta katsottuna julkisuus ja julkinen elämä ovat täynnä mielikuvia, symboleita, tarinoita ja teorioita, jotka kertovat keitä me olemme, mistä olemme tulleet, minne olemme matkalla, mikä meitä uhkaa sekä mikä meille on ja ei ole mahdollista. Kantolaa kiinnostaa erityisesti viime vuosikymmeninä tapahtunut mielikuvituksen muutos: "Hegel piti lehden lukemista maallisena vastineena rukoukselle. Benedict Andersson (2007) lainaa tätä havaintoa ja väittää, että se kuvaa lehdistön merkitystä kansallisen kulttuurin luomisessa. Andersson avasi keskustelun sosiaalisesta mielikuvituksesta parikymmentä vuotta sitten kirjallaan Imagined Communities (1983; suomennos Kuvitellut yhteisöt, 2007). Kirjassaan hän tutki 1800-luvun nationalismia ja erityisesti sitä, kuinka sanomalehdet tuottivat kansallisia mielikuvayhteisöjä, jotka tuottivat kokonaan uuden kuvitteellisen yhteisöllisyyden: käsityksen yhteisestä elämästä ja kohtalosta sekä kansalaisten samankaltaisuudesta ja yhteenkuuluvuudesta, jotka rakentuivat yhteisen menneisyyden, kielen ja kulttuurin varaan."
Kantola lainaa aatehistorioitsija Charles Taylorilta hänen ajatuksensa siitä, että sosiaalinen mielikuvitus käsittää kaikki ne tavat, joilla ihmiset kuvittelevat sosiaalista elämäänsä: "Yhteiskunnassa on olemassa sosiaalinen mielikuvitus, jossa ihmiset kuvittelevat ympäristöään ja antavat sille merkityksiä. Nämä käsitykset liikkuvat mielikuvina, tarinoina ja legendoina. Taylor olettaa myös, että sosiaalinen mielikuvitus on jotakin, joka jaetaan yhteiskunnassa niin, että laajat ihmisjoukot uskovat siihen. Siksi sosiaalinen mielikuvitus tuo yhteiskuntaan vakautta ja toimintakykyä: se tekee mahdolliseksi yhteiset toimintatavat ja oikeuttaa yhteiskunnan toiminnan." Kyseessä on siis hyvin voimakas propagandaväline, jota valtamediat pitävät hallussaan. Taylorin mukaan ihmiset valitsevat omien mieltymystensä mukaan moraalin, jota he noudattavat asiassa kuin asiassa. Identiteetti on hänelle kysymyksiä "keitä me olemme ja mistä me olemme kotoisin". Sellaisenaan identiteetti antaa Taylorille myös taustan, jota vastaan tarkasteltuina mieltymyksemme, toiveemme ja pyrkimyksemme ovat ymmärrettävissä. Siksi hän tarjoaa dialogisuutta identiteetin yhdeksi tärkeimmistä perusperiaatteista:. taylorin mukaan meistä tulee toimivia ihmisiä, kykeneviä ymmärtämään itseämme ja siten määrittelemään identiteettiämme, kun opimme ihmisen rikkaat ilmaisukielet.
Mutta entä jos sanavapaus myydään ja sosiaalisesta mielikuvituksesta tulee vaihtoväline yksityisen median omistamassa pörssissä, jolloin Suomeenkin olisi mahdollista perustaa äärioikeiston vihapuhetta suoltava Fox News-tyyppinen televisiokanava? Kysymys valtamedioista on aina kysymys myös vallasta ja mielistä sekä identiteetin ja kielen propagandasta, joka on joko näkyvää tai näkymätöntä eli "pehmeää despotiaa". Alexis de Tocquevillelle pehmeä despotia on sitä, ettei tyrannia ei enää perustu terroriin ja sortoon, vaan valtio on lempeä ja holhoava. Asiaa voi tarkastella myös läpi Nietzschen ja Foucaultin edustaman tradition, mikä palauttaa kaikki eettiset arvot valtavaateiksi, ja tulkitsee kaiken eettisen argumentoinnin poliittiseksi manipuloinniksi. Parhaiten kuitenkin sekä narsistista aikaamme että kuun tavoin auringonvaloa välittäviä valtamedioita kuvaa ikuinen irvileuka, kirjailija ja toimittaja Jyrki Lehtola Ilta -Sanomissa 12.1.2018: "Teknologinen kehitys on muuttanut suhteemme aikaan. Kun ennen joutui odottamaan eläkeikää saadakseen muistelmissaan kertoa rakastuneensa itseensä uudelleen, nykyjään voi jo 40-vuotiaana muistella, millaisia herkkuja on itsestä elämän aikana löytänyt."
Kantola kirjoittaa miten modernille ajalle on ollut
tyypillistä Taylorin "suureksi irtautumiseksi" kutsuma prosessi, jossa vanhat
horisontit ovat murtuvat ja luhistuvat teollistumisen, kaupungistumisen ja
nykyaikaistumisen tieltä. Kantolan mukaan järjen varaan rakentuva moderni
yhteiskunta on täynnä mielikuvituksia, jotka nojaavat vanhentuneeseen
romantiikkaan: "Näitä
sosiaalisia mielikuvituksia hallitsevat yhteenkuuluvuuden tunteet, ajatukset
yhteisestä kohtalosta, pitkä historialliset jatkumot historian hämärästä
nykypäivään ja kokemukset aidosta ihmisen välisestä yhteydestä. Usein näillä
mielikuvituksilla on oma musiikkinsa ja runoutensa, omat ikoninsa, suurmiehensä
ja -naisensa, sankarit ja viholliset." Suurta
irtautumista on myös se, miten 2010 -luvun somen ja internetin sanavapaudesta
hullaannuttama suuri yleisö rimpuilee valtamedioiden itselleen omimaa, ja sitä
mustasukkaisesti ja tuloksellisesti tähän päivään saakka valvomaa monopolia
päättää siitä kuka saa sanoa ja mitä. Tähän kisaan ovat nyt liittyneet
yhteisesti kansan omistamaa Yleä vastaan yksityiset mediakonsernit. Monet media-alaa sisältä tuntevat kysyvät, oliko kokoomustaustaisten Jouko Jokisen nimittäminen Ylen uutisten ja ajankohtaistoiminnan johtajaksi sekä MTV:stä Ylen toimitusjohtajaksi siirtyneen Merja Ylä-Anttilan nimitykset osa tätä peliä? Ujutettiinko heidät sisälle taloon ns. Troijan hevosina? Sen näyttää aika. Nyt on kiinnostavaa kuulla, miten Yle vastaa ja mitä siihen sanovat EU:n kilpailuviranomaiset ja ovatko yksityiset markkinamediat tyytyväisiä vastaukseen, jos se ei heitä miellytä, sillä turha luulla sodan olevan ohitse: se on vasta alussa ja saattaa kestää koko 2020-luvun siihen asti, että he saavat tavoitteensa läpi hallita tulevaisuuden digitaalisia mediamarkkinoita.